Forebyg med røgalarmer

Røgalarmen redder liv. Den passer på dig og din familie. Også når I sover.

Hvorfor er det vigtigt at have styr på røgalarmerne?
Med røgalarmer i huset kan du sikre, at du og din familie får de afgørende få minutter, der kan betyde forskellen mellem liv og død. Det er hverken tidskrævende, dyrt eller svært, det kræver blot en stak røgalarmer. Røgalarmen redder liv, for den holder sig vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling. En mindre brand kan fylde din bolig med giftig røg på 4-5 minutter. Derfor er røgalarmerne uhyre vigtige. Med røgalarmer kan du og din familie blive advaret i tide – især hvis branden er under udvikling om natten, hvor mange typisk sover og ikke nødvendigvis vil opdage røgen. Jo hurtigere du bliver advaret om branden, jo hurtigere kan du og familien komme i sikkerhed. Derfor er det af stor betydning, at røgalarmen kan høres i alle rum – også hvis dørene er lukket.

Røgforgiftning er en af de største dødsårsager ved brandulykker. Generelt bliver mange ramt af alvorlige røgskader, fordi de har opholdt sig alt for længe i røgfyldte rum. De fleste dødsbrande sker i boliger, hvor der ikke er installeret røgalarmer, eller hvor røgalarmerne har været defekte. Derfor er det også vigtigt, at du vedligeholder dine røgalarmer, så de altid virker i tilfælde af brand. Få gode råd til, hvordan du monterer og placerer røgalarmerne bedst muligt i din bolig.

Få 25% på brandslukkere og andet brandudstyr

Sluk branden, mens den er lille. Med en brandslukker fra 4Fire kan du nemt selv reagerer på en brand, hvis uheldet er ude.

Brandslukkeren er nem at betjene. Du fjerner låget, retter brandslukkeren mod branden, trykker dysehovedet ned – og dækker ilden. Som kunde hos Det Faglige Hus Forsikring kan du benytte en rabatkode, som du finder på Min side.

Se udvalget

Hvor skal røgalarmen placeres?

En røgalarm skal placeres korrekt, så den hurtigt kan alarmere dig, hvis der er røgudvikling.

  • Anbring alarmen i loftet – så højt som muligt, da røg søger opad.
  • Placér røgalarmerne centralt i rummet, undgå hjørner.
  • Placer dine røgalarmer mindst en meter fra vinduer, døre og anden ventilation.
  • Opsæt flere alarmer i større boliger.
  • Placér røgalarmer på hver etage i boligen.
  • Placér alarmen ved trappeopgangen.
  • Undgå røgalarmer i køkken, bad eller ved brændeovn, da damp og os kan udløse falsk alarm.
  • Lukkede døre kan betyde, at røgen ikke når alarmen – samt at lyden ikke når dig, når du sover.

Tips om dine røgalarmer

Anvend CE-mærkede røgalarmer i alle soveværelser
Placer CE-mærkede røgalarmer i samtlige soveværelser i din bolig. CE-mærket er din garanti for, at alarmen er godkendt af EU.

Tjek at røgalarmerne virker
Test med jævne mellemrum, at røgalarmerne virker. Test dem gerne en gang om måneden. Batterierne kan holde ca. et år. De fleste alarmer udsender biplyde, når det er tid til at skifte batteriet.
Sørg for at rengøre røgalarmen jævnligt med en støvsuger, så den ikke bliver for støvet, da det kan nedsætte dens funktion.

Hav en plan klar
Hav en plan klar for, hvordan du og familien skal agere, hvis I bliver vækket af røgalarmen. Med en god plan mindskes risikoen for at gå i panik, hvis der opstår en farlig situation. Aftal på forhånd, hvem der forsøger at redde jeres eventuelle husdyr ud, hvem der ringer til brandvæsnet, og hvem der evetuelt skal forsøg at slukke ilden. Hvis du har børn, er det en god idé at have en plan for, hvem der tager sig af børnene og sikrer, at de kommer ud.