På med sommerdækkene!

Det kan være svært at regne ud, hvornår sommerdækkene skal på bilen – forårsvejret svinger fra dag til dag. Stor sol den ene dag, og frost og kulde den næste. Men nu er foråret endelig godt i gang med at spire frem, og så er det jo oplagt at gøre bilen forårsklar. Når temperaturen er over 7 grader hele døgnet, og der ikke er risiko for frost og glatte veje, så skal sommerdækkene på. Hav som tommelfingerregel at skifte til sommerdæk i midten af april.
 

Hvorfor skal du overhovedet skifte til sommerdæk?
Sommerdæk og vinterdæk er udviklet til at give størst mulig sikkerhed på vejene i hver sin sæson – både i forhold til dækmønster og hård/blødhed i dækkene, som er tilpasset efter årstidernes vind og vejr. Gummiet, som de to typer dæk er lavet af, er nemlig forskellig.

Sommerdæk er lavet af en hårdere gummi, som er perfekt til tørre og varme veje. Sommerdæk er også klart bedre på våde veje, hvor der er risiko for aquaplaning, fordi der er længere mellem lamellerne i dækmønsteret. Når det kommer til vintertid, har sommerdæk ikke et lige godt vejgreb på kolde og glatte veje, som vinterdæk – her vil køre- og bremseevnerne på bilen blive dårligere med sommerdæk.

Vinterdæk er lavet på en blødere gummi end sommerdæk for at holde sig fleksibel i det kolde vejr, risikoen for glatte veje er høj. På en varm vej bliver det bløde gummi på vinterdækkene alt for blød, og derudover bliver bilens køreevne svækket.

 

Det skal du huske, før du skifter til sommerdæk
Gode, sikre sommerdæk om sommeren har lige så stor vigtighed, som vinterdæk har om vinteren. Inden du skifter vinterdækkene ud med sommerdæk, skal du huske at tjekke dækkene efter for slid. Vi anbefaler, at du kontrollerer nedenstående:

  • Er gummiet mør? Hvis dine dæk har været opbevaret forkert, eller er ved at være for gamle, kan gummiet blive porøst. Så er det tid til a overveje, om de skal udskiftes.
  • Er dækkene slidt skæve skal din bils sporing og afbalancering tjekkes.
  • Hvor meget slidmønster er der tilbage på dine dæk? Lovgivningen tillader en mønsterdybde helt ned til 1,6 mm.
  • Husk at montere samme dæktype på hele bilen.
  • Sørg for, at dækkene har det rigtige dæktryk.

Hvilke regler gælder for sommerdæk i udlandet?

Hvis du skal et smut over grænsen med din bil, er det vigtigt at vide, at der kan gælde andre regler for sommerdæk og vinterdæk uden for Danmark. I Sverige skal du som bilejer køre med vinterdæk indtil 31. marts. Vi anbefaler, at du inden afrejse tjekker dækreglerne i det pågældende land, du vil rejse til.

Læs mere

Har du styr på din bilforsikring?

Hos Det Faglig Hus Forsikring får du fri kilometer og frit værkstedsvalg i Danmark. Du kan sammensætte din bilforsikring med en række tilvalg, så den passer til dine behov.

Bilforsikringen beregnes ud fra din alder og anciennitet, og vi har gode løsninger til alle – både de unge og de erfarne. Uanset din alder, din biltype og din kørselserfaring får du hos os en bilforsikring uden bonustab ved skader.

Læs mere