Sikker online shopping

Juleshopping, januarudsalg, Black Friday og mange flere

Det er alt sammen tidspunkter på året, hvor der kommer fart på onlinehandlen. Fordi det er nemt, og det er hurtigt at handle online. Men det betyder desværre også, at de cyperkriminelle følger med og udnytter jagten på de gode tilbud.

Vi har samlet et par gode råd til dig, så du kan undgå at blive snydt: 

  • Først og fremmest gælder det gamle råd, at hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også, og så bør du tænke dig om en ekstra gang inden du klikker. Ud over at du kan blive snydt for dine varer eller penge, så kan du også risikere at websiden benyttes til at høste dine personlige oplysninger, så de kan sælges videre og bruges til yderligere svindel.
  • Tjek websiden du vil handle på. Hvis siden er falsk, mangler der ofte oplysninger. Der bør som minimum være en fysisk adresse og et cvr-nummer på virksomheden bag websiden, når det er en dansk virksomhed du handler med.
  • De cyberkriminelle ved godt, at vi danskere er glade for et godt tilbud, så de benytter phishing-mails, sms og falske websider med ekstra gode ’tilbud’ eller fupkonkurrencer for at få os til at klikke på et link, som fx kan sende os videre til en falsk webside, hvis formål er at opsnappe vores personlige informationer eller kortoplysninger. Hvis du er det mindste i tvivl, så gå i stedet direkte ind på den pågældende butiks hjemmeside via din webbrowser og find tilbuddet der.
  • En anden svindelmetode er at sende en mail / sms der beder dig om at bekræfte dit seneste onlinekøb ved at sende eller indtaste dine kreditkortoplysninger eller NemID. Husk at ingen myndigheder eller virksomheder vil bede dig om at udlevere oplysninger om dit NemID. Bliver du kontaktet på mail, sms eller telefon og bedt om at bekræfte dine NemID oplysninger eller kodeord, så er det svindel.
  • Hold løbende øje med din bankkonto og vær opmærksom på, om der er nogen transaktioner du ikke genkender. Det kan være et tegn på at du har været udsat for ID-tyveri.

Se flere gode råd om hvordan du beskytter din identitet online her.

(Kilde: cxLoyality)

Vi hjælper dig, hvis uheldet sker

Hvis du bliver udsat for identitetstyveri online og har en indboforsikring fra Det Faglige Hus Forsikring, så hjælper vi dig med at få styr på tingene igen – for hos os er både ID-sikring og Web Clean-up inkluderet i indboforsikringen.

Læs mere